Wil jij heerlijk kunnen genieten van het rustgevende geluid van water in je tuin? Dan zou je kunnen denken aan een vijver. Dit is natuurlijk iets om goed over na te denken aangezien een vijver aanleggen een grote klus is. Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat voor soort vijver je in je tuin wil aanleggen.
Welke soort vijver ga ik aanleggen?
Zoals dat met zo veel dingen werkt moet je eerst kiezen wat je mooi vindt en wat goed past bij de rest van je bestaande tuin of nieuwe tuinontwerp. Er zijn verschillende soorten vijvers zoals siervijvers, zwemvijvers, koi vijvers, plantenvijvers en natuurvijvers. De laatst genoemde is een vijver die weinig onderhoud nodig heeft. Naast het soort vijver is het ook belangrijk in welke vorm en stijl deze komt omdat dit ook aan moet sluiten bij de stijl van je tuin.
Een vijverontwerp maken
Nadat je hebt bepaald welke soort vijver je wil en in welke stijl deze moet komen ga je kijken naar het ontwerp. Een goed tuinontwerp bestaat uit een plattegrond van de tuin waar de vijver ingetekend moet worden. Bepaal de plaatsing van de vijver binnen je tuin. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de vijver niet te dicht bij bomen geplaatst wordt omdat de wortels de folie dan kunnen beschadigen. Kies een plek met minimaal zes tot acht uur zon per dag. Wil je een strakke vijver voor in een moderne tuin? Gebruik dan strakke en rechte lijnen. Wil je een natuurlijke vijver voor in een natuurlijke tuin? Gebruik dan ronde vormen en laat de vijver overlopen in de rest van de tuin.
Voorbereiding vijver aanleggen; het uitgraven van de kuil
De voorbereiding begint bij het uitgaven van de kuil voor je vijver. Met paaltjes en touw geef je de contouren aan van de vijver. De grond moet vrij zijn van de wortels of andere scherpe objecten zodat deze de vijver in een later stadium niet kunnen beschadigen. Wil je gebruik maken van waterplanten? Maak dan gebruik van plateaus in je vijver. Waterplanten zijn actief op verschillende dieptes.
Houd er rekeningen mee dat de bodem van de uitgegraven vijver straks wordt gevuld met wit zand (10 centimeter) en dat je dus dieper moet graven dan je uiteindelijke vijver wordt. Laat na het graven de vijverkuil niet te lang open en bloot liggen. Hieronder kunnen je randen gaan afbrokkelen.
Een vijver aanleggen met vijverfolie
Voor je de folie aan gaat brengen is het belangrijk dat je de laag van 10 centimeter wit zand aanbrengt. Deze dient als een extra bescherming en is een soort bed voor de folie. Daarnaast zorgt het ervoor dat opkomend grondwater de folie niet omhoog kan drukken. Je zou ook nog kunnen kiezen om worteldoek toe te voegen als extra bescherming.
Nu kan de folie gelegd worden. Probeer zo min mogelijk op de folie te lopen en zorg ervoor dat de folie niet te strak ligt. Als het water de vijver in wordt gepompt komt de folie door de druk nog strakker te liggen. Laat een rand van 50 centimeter over, deze kun je later ingraven.
Het vullen van de vijver
Voor we de slang in de vijver kunnen leggen moeten we de hele bodem bedekken met vijversubstraat. Vijversubstraat zijn speciale poreuze stenen korrels voor de vijverbodem om een stabiel vijvermilieu mee te creëren. De micro-organismen die zorgen voor helder vijverwater hebben een ondergrond nodig om zich aan te hechten. Het poreuze gesteente op de vijverbodem is dan ook een geliefde plaats in de vijver voor deze nuttige bacteriën. Nu kan de vijver gevuld worden met water. Gebruik hier bij voorkeur schoon kraanwater voor en geen opgevangen regenwater. Als de vijver tot een aantal centimeter onder de rand gevuld is, kun je de kraan uitzetten en de slang uit de vijver halen.
Nadat de vijver gevuld is moet je deze even de tijd geven om te zakken. Door de druk van het water kan de folie nog iets verplaatsen. Hierna kun je de vijver vullen met waterplanten (dit kun je het best doen in het voorjaar) en afwerken zoals je aangegeven hebt in je ontwerp.
Het is belangrijk dat je bij het ontwerpen van je vijver rekening houdt met je wensen, het gebruiksgemak en de onderhoudslasten. Wij adviseren je graag in je zoektocht naar de vijver die bij jou en jouw tuin past. Interesse in een vrijblijvend adviesgesprek? Neem contact met ons op.