Bezoek onze vestiging in:
/

Herfstaanplant voor een kleurrijke voorjaarstuin

25 september 2024
Aanleg

Veel mensen krijgen in het voorjaar zin om met hun tuin aan de slag te gaan. Planten vliegen dan de deur uit bij kwekers en tuincentra. Maar wist je dat de herfst juist de beste tijd is om nieuwe planten te zetten en oudere planten een opfrisbeurt te geven? We vertellen je hieronder waarom!

1. Ideale bodemomstandigheden  

De bodem is in de herfst vaak nog warm van de zomer, maar de luchttemperaturen zijn koeler. Dit vermindert stress bij jonge planten en bevordert de wortelgroei. Ook is de bodem vaak vochtiger door de regelmatige regenval, wat ideaal is voor het ontwikkelen van sterke wortels.  

2. Sterke wortelontwikkeling 

Planten die in de herfst worden aangeplant, hebben een groeivoorsprong omdat ze al een goed ontwikkeld wortelstelsel hebben wanneer de groei in de lente begint. In het najaar leggen planten namelijk de focus op het ontwikkelen van een sterk wortelstelsel in plaats van boven de grond te groeien of het aanmaken van bloemen.  

 3. Minder concurrentie 

Er is minder concurrentie van onkruid in de herfst, wat jonge planten de kans geeft om zich te vestigen zonder te strijden om voedingstoffen en water. Daarnaast zijn veel tuinplagen minder actief in de herfst waardoor nieuwe aanplantingen minder kans hebben om aangetast te worden. 

4.Herstel van zomerstress 

Veel borders kunnen in de zomer stress ervaren door hitte en droogte. Het najaar biedt de mogelijkheid om vermoeide planten te vervangen en de border te verfrissen. De herfst is dus ook een goed moment om nieuwe planten toe te voegen aan je border. 

  5.Optimale timing voor bloembollen 

Het najaar is de perfecte tijd om bloembollen te planten. Ze krijgen dan de kans om in de winter te rusten, zodat ze in het voorjaar vroeg en uitbundig kunnen bloeien. Zo geniet je al in de eerste lenteweken van kleur in je borders. 

Genoeg redenen dus om dit najaar aan de slag te gaan met je borders en bloembollen. Wil je je border rigoureus aanpakken en heb je hulp nodig met een beplantingsplan, dan kunnen we je daar uiteraard bij helpen. Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op. 

Voel je thuis in jouw tuin

Wil je met ons sparren over jouw plannen, dromen en ideeën? We gaan graag met je om de tafel. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem contact op. Tip: bekijk ter voorbereiding alvast onze werkwijze.

Contact

De Groot Hoveniers
Korte Heikantstraat 4-6
5408 SR Volkel
info@degroothoveniers.nl
0413 27 28 11

De Groot Tuinen
Sigarenmakerstraat 10
4871 EL Etten-Leur
info@degroothoveniers.nl
0763 03 35 54

Je vind ons op:

Waar ben je naar op zoek?

Via onderstaande zoekbalk kun je onze website doorzoeken. Kun je niet vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. 

Download onze werkwijze flyer

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang direct onze werkwijze in je inbox.