Een mooie tuinafscheiding maakt de tuin af
Bij een tuin hoort een afscheiding om te voorkomen dat mensen zo maar de tuin binnen kunnen stappen. Daarnaast schrikt het mensen af die niets goeds in hun zin hebben. De belangrijkste reden echter, is dat een mooie tuinafscheiding de tuin letterlijk opwaardeert.
Voorbeelden tuinafscheiding
Omdat er legio voorbeelden zijn, is er in principe voor iedere smaak wel iets te vinden. Dat kan de meest gebruikte zijn, de afscheiding van hout of een van steen. Belangrijk zijn drie zaken:
- Wat mag, zonder dat je een extra vergunning aan moet vragen?
- Wat past het best bij jullie tuin?
- Waar word je vrolijk van?
De een is blij met een houten tuinomheining, de ander zal een kunststof tuinafscheiding laten plaatsen. Vraag je af wat bij jullie past, op welke wijze je de tuin wilt inrichten en wat het mag kosten. Voorbeelden helpen je bij het vaststellen hoe alles er uit kan zien. Denk aan een betonnen muur met delen waar lege flessen gebruikt zijn. Dat biedt een heel apart schouwspel. Of aan een gevlochten omheining, waarbij spiegels de tuin een extra dimensie geven. Wees creatief, want er is heel veel mogelijk.
Tuinhek plaatsen
Houd bij de plannen rekening met de bereikbaarheid. Een tuinhek plaatsen, zorgt er voor dat je de tuin binnen kunt komen, bijvoorbeeld om de fietsen in de schuur te plaatsen. Dus ook wanneer je voor een tuinafscheiding kiest, denk goed na over de plek voor een deur of tuinhek.
Een tuinhek laten plaatsen kan ook om de tuin een extra mooie uitstraling te geven. Vooral als het deel uitmaakt van een voortuin. Dan wordt het een soort van entree naar het huis.
Hoe hoog wordt de afscheiding?
Wordt de tuinafscheiding één meter hoog? Dat kan bij een voortuin de ideale hoogte zijn. In de achtertuin zal eerder voor een tuinafscheiding twee meter hoog gekozen worden in verband met de privacy. Mocht je een tuinafscheiding van drie meter hoog willen, neem dan eerst contact op met de verhuurder of de gemeente, want waarschijnlijk heb je daar een speciale vergunning voor nodig.
Een andere optie is om bij de keuze voor een tuinafscheiding van drie meter hoog de hovenier te vragen wat de mogelijkheden zijn. De vakman weet of je een vergunning nodig hebt of niet. Overigens is een lage tuinafscheiding van beton bij een voortuin een goede tip!
De buurtkatten
Wie in een buurt woont waar veel katten zwerven of wie buren heeft die allen een kat hebben, zoekt mogelijk eerder een tuinafscheiding tegen katten. Een natuurstenen schutting of gaas gevuld met stenen biedt naast een prachtig gezicht tevens de kans om katten te weren. Het is minder makkelijk voor ze omhoog te klimmen.
Een tuinafscheiding tegen katten kan er ook leuk uitzien, zoals draaiende buizen die bovenaan het tuinhek vastgemaakt zijn. Zodra de kat er op stapt, draait de buis, waardoor de kat het evenwicht verliest en snel weg zal springen. Een dergelijke tuinafscheiding is heel. Er zijn heel wat mogelijkheden om een effectieve tuinafscheiding tegen katten te creëren, zonder dat deze afbreuk doet aan het uitzicht.
Een schutting laten plaatsen
Een tuinomheining laat de tuin er beter uitzien. Het is meer dan alleen een schutting laten plaatsen. Zo kan een tuinafscheiding van hout, zoals een vlechtwerk van twijgen, in combinatie met planten en struiken, de tuin veranderen in een eigen parkje. Of biedt een tuinafscheiding van gaas de kans om klimop te laten groeien als natuurlijke tuinafscheiding. De tuinafscheiding van metaal, gecombineerd met spiegels, een prachtige stenen vloer, plantenbakken en een passende tuinbank levert een tuin op die in bladen zou passen. Terwijl de tuinafscheiding van beton de creativiteit alle kansen biedt. Denk aan stukken gekleurd glas of een raam dat je in de het beton plaatst. Een tuinafscheiding van steen heeft als kenmerk dat je mooie, speciale stenen kunt nemen, die een luxe uitstraling geven.
Een tuinafscheiding laten plaatsen
Waar je ook voor kiest, ga nooit over een nacht ijs. Maak een plan, liefst een tekening of een plakwerk en vraag een offerte aan bij een vakman. Een tuinomheining laat je het best plaatsen door een bedrijf dat hier ervaring in heeft. Waarom? Omdat je graag wilt dat de tuin er schitterend uit gaat zien, je er geen omkijken meer naar wil hebben als de afscheiding geplaatst is en dat het jaren mee zal gaan. Naast de keuze voor het materiaal heeft dit ook te maken met het plaatsen zelf. Vaak zie je dat een tuinomheining na een paar jaar door een stromachtige wind omver geblazen wordt. Dat kan te maken hebben met het feit dat het hout aan de onderkant weggerot is of dat het weer een zodanig effect heeft dat gaas deels is gaan roesten.
Wat kost het?
Eigenlijk is de vraag “Wat kost een tuinafscheiding?” niet de juiste vraag. Het moet eerder zijn “Wat mag het kosten?”. Een tuinafscheiding van metaal is kostbaarder dan een gaasafscheiding met klimop. Voordeel is weer dat het minder onderhoud nodig heeft. De tuinomheining prijzen variëren. Dat heeft én met het materiaal te maken én met eventuele extra werkzaamheden. Tuinomheining prijzen worden namelijk bepaald door de grond waarop ze geplaatst worden. Door de werkzaamheden die verder uitgevoerd moeten worden, denk aan extra drainage en door zaken zoals een tuinhek of een schuurtje. Een offerte helpt inzicht te krijgen.