In de winter zijn de meeste vaste planten in rust. Alleen de kleine groep winterbloeiers is dan nog actief. Deze planten zijn in hun element met de winterse temperaturen en deren niet om een beetje sneeuw. Ze zullen even een minder opgewekt aanblik geven, maar zodra de sneeuw verdwenen is, staan ze weer mooi te bloeien onder een stralend winterzonnetje.
Maar, wanneer er plots veel sneeuw valt kan de sneeuw wel schade aan de planten opleveren. Vooral groenblijvende planten en coniferen kunnen door het gewicht van de sneeuw behoorlijk gaan overhangen en zelfs afbreken.
De laag sneeuw is in beginsel redelijk licht maar word steeds zwaarder als de sneeuw gaat dooien en een ijs-koek vormt. Ook hagen en Buxusbollen kunnen dan door het gewicht gaan overhangen en afbreken.
Valt er veel sneeuw dan kan je die dikke laag het beste eraf schudden of voorzichtig vegen met een bezem. Midden op de dag is de beste tijd omdat de temperatuur dan net iets hoger is. Met name groenblijvende heesters, hagen, coniferen en planten met slappe takken zoals bamboe zijn het meest gevoelig voor het doorbuigen.
Over sneeuw op het gazon bestaan nogal wat misverstanden. Veroorzaakt sneeuw schade aan het gazon door het gebrek aan licht…. Gras blijft ook in de winter groen dus heeft het ook in de winter licht nodig, een laag sneeuw houd dat in principe dus tegen.
Is sneeuw op het gras slecht voor je gazon?
Gras kan er wel tegen en zal zich weer snel herstellen als de sneeuw weer smelt dus laat het gras het liefst met rust. Voorkom wel dat er over het gazon word gelopen als er sneeuw ligt, door het belopen word de sneeuw in elkaar gedrukt waardoor het gras plaatselijk kan verstikken.
Sneeuw op de stoep
Sneeuw en ijs zorgen voor gladheid op de verharding en je tuinpad. Het beste is om de sneeuw weg te vegen als het nog niet belopen is waardoor het nog niet plakt.
Valt er veel sneeuw dan kan je ook zand of split strooien op de sneeuw waardoor het oppervlak stroef word. Let wel op met gevoelige tegels in verband met krassen.